Aspiratie

Aspiratiesystemen

Aspiratiesystemen: IAS-1, IAS-2, ILS-1, ILS-2, IFT-P, IFT-1, IFT-4, IFT-6, IFT-15

Actieve rookdetectie in de vorm van een aspiratiesysteem (= rookaanzuigsysteem afkorting: RAS) is vele malen sneller dan puntmelders zoals rookmelders of temperatuurmelders. Als er in een vroeg stadium van een brand gedetecteerd moet worden kiest u voor aspiratie. In sommige gevallen kan bij vroege detectie van een kortsluiting of het ontstaan van een smeulbrand uren tijdwinst worden geboekt, waardoor de schade beperkt blijft.

Werking:

Aspiratiesystemen detecteren brand in het beginstadium

De aerosols (nagenoeg onzichtbare rookdeeltjes) die vrijkomen bij het begin van een brand worden door een buizenstelsel opgezogen en door een laser gedetecteerd, waarbij een alarm het gevolg kan zijn. Daarnaast worden aspiratiesystemen toegepast in die situaties waar optische of thermische melders niet toepasbaar zijn vanwege de omgeving: vocht, kou, stoom, stof, vandalisme enz.

Aspiratiesystemen worden onder andere toegepast voor branddetectie in:

– distributiecentra – kluisruimtes
– koelcellen – windmolens
– hoge opslagruimtes – paardenstallen
– vliegtuighangaars – explosiegevaarlijke ruimtes
– computerruimtes – clean rooms
– serverkasten – ruimtes met veel stof
– gevangenissen – vochtige ruimtes
– cellen – ruimtes met stoom
– cellenblokken – ontoegankelijke ruimtes
– musea – kabelschachten
– theaters – liftschachten

en vele andere applicaties.

Afhankelijk van de situatie kan gekozen worden voor een systeem met normale gevoeligheid, verhoogde gevoeligheid of zeer hoge gevoeligheid. Short Fire is dealer van Xtralis ICAM producten. Xtralis ICAM is fabrikant van hoogwaardige aspiratiesystemen welke door techniek en vormgeving voorliggen op andere systemen. De Xtralis ICAM producten zijn o.a. voorzien van een VdS, LPCB, UL en DBI certificaat.

Benodigdheden voor installatie:

  • Aspiratiesysteem
  • Buis en toebehoren
  • Software